PROJEKT 2020 | REALIZACJA 2020 | Poznań

Projekt wnętrz klasycznego mieszkania dla młodej rodziny to kolejny ciekawy projekt w naszym portfolio. Projektowana przestrzeń miała zaspokoić potrzeby czteroosobowej rodziny – młodego małżeństwa z dwójką małych dzieci. Ze względu na ograniczony metraż staraliśmy się poświęcić możliwie najwięcej uwagi odpowiednim rozwiązaniom funkcjonalnym. Aby maksymalizować wykorzystanie przestrzeni, większość mebli w projekcie będzie wykonana przez stolarza na wymiar, co pozwoli na wykorzystanie każdego metra kwadratowego.

Salon z aneksem kuchennym i mobilną wyspą

W tym mieszkaniu salon połączony jest z aneksem kuchennym. Obie strefy wydziela wyspa, która stanowi dodatkową powierzchnię blatu roboczego. Ponadto, dzięki osadzeniu na kółkach wyspa jest mobilna i może być przesuwana, np. pod okno, tak aby zrobić miejsce na rozłożenie stołu.
Mocnym akcentem kolorystycznym jest tutaj sofa z butelkowo-zieloną welurową tapicerką, za którą ścianę ozdabia bardzo spokojna tapeta z motywem palm. Roślinność nawiązuje do koloru sofy i jednocześnie uspokaja przestrzeń łagodną i prostą formą. 

Fantastyczny pOKój DZIECIĘCy

Ten oryginalny pokój dziecięcy został zaprojektowany z myślą o dwóch małych chłopcach, którzy wspólnie w nim zamieszkają. Spokojne, odprężające kolory połączone z pięknymi dziecięcymi formami, takimi jak miękkie zaokrąglone panele tapicerowane wokół łóżka, lampki chmurki czy wyjątkowe tapety nadają tej przestrzeni niepowtarzalna atmosferę. Miejsce do przechowywania zapewniają zabudowy zaprojektowane na wymiar. Rodzicom zależało, aby dzieci miały jak najwięcej przestrzeni do zabawy, dlatego finalnie wybór padł na niskie łóżko piętrowe.

sypialnia małżeńska z mini biurem

Sypialnia małżeńska stała się fuzją prostych jasnych form i artystycznych akcentów. Za łóżkiem znajduje się zagłówek z paneli tapicerowanych o różnych szerokościach oraz zawieszony nad nim obraz. Kompozycja ta odbija się w lustrzanej tafli, która służy jako przesuwane fronty szafy naprzeciw łóżka. Zabieg użycia takiej ilości luster potęguje poczucie przestrzeni, a także symetryzuje najważniejsze akcenty wnętrza. Znalazło się tutaj także stanowisko do pracy, wkomponowane w zabudowę meblową. Na praktycznym biurku z powodzeniem można pracować przy komputerze.

 

minimalistyczny korytarz z tapetą

W korytarzu postawiliśmy na minimalizm. Czarna oś oświetlenia schowanego w suficie podwieszanym prowadzi mieszkańców do salonu. Podobnie jak w pozostałych pomieszczeniach znalazła się tutaj pojemna zabudowa na wymiar, w której wygospodarowaliśmy klimatycznie podświetlone wnęki, m.in. z tapicerowanym siedziskiem, które pozwoli nam wygodnie usiąść i zdjąć buty.

 

elegancka łazienka w bieli i drewnie

Projektowana łazienka została wykończona w ponadczasowym połączeniu bieli i drewna, wzbogaconym o połyskujący, trójwymiarowy patchwork. Udało nam się zmieścić tutaj wannę oraz praktyczne wnęki na kosmetyki w podświetlanej wiszącej zabudowie. Tak samo jak w pozostałych wnętrzach, w łazience znalazło się miejsce na dużą ilość zabudowy. Dzięki czemu mamy całe mnóstwo pojemnych zamykanych szafek, a także praktyczną wnękę dla pralki. Duża ilość luster pełniących funkcję frontów, potęguje wrażenie przestrzeni, dzięki czemu ta niewielka łazienka optycznie nabiera rozmiarów.

 

architektura wnętrz - mieszkanie dla młodej rodziny

Dobrze przemyślane i funkcjonalnie zagospodarowane 55 m2 przestrzeni, może spokojnie zaspokoić potrzeby mieszkaniowe czteroosobowej rodziny. Optyczne powiększanie przestrzeni poprzez używanie luster, a także wykorzystanie każdej wnęki i wolnej ściany na zabudowy meblowe projektowane na wymiar, zagwarantowało sukces tej przestrzeni.

Jeśli chcesz zobaczyć inne projekty z naszego portfolio lub zapoznać się z naszą ofertą projektową. – kliknij poniżej.